Dzērienu receptes



Jogas tēja 

 

[garšvielu maisījuma pagatavošanai]      [tēja 2 glāzēm (400 ml)]   

                     
____________________________________________________________________
Kurkuma (malta) 100 g                                                                   1/3 tējkarotes
Ingvers (malts) 100 g                                                                     1/3 tējkarotes
Krustnagliņas (maltas) 20 g                                                            1/5 tējkarotes
Kardamons (malts)  20 g                                                                1/5 tējkarotes
Kanēlis (malts) 100 g                                                                     1/3 tējkarotes
Melnie pipari (malti) 20 g                                                                1/5 tējkarotes
____________________________________________________________________

* tabulā redzamas garšvielu sastāvdaļas gramos maisījuma pagatavošanai un šo sastāvdaļu daudzums tējkarotēs gatavojot tēju divām glāzēm



Gatavojot tēju, ieber garšvielu maisījumu traukā, pārlej ar verdošu ūdeni, noslēdz, ļauj 10 minūtes ievilkties. Gatavojot tēju ar pienu, pārlej garšvielas ar verdošu ūdeni, atstājot brīvu tilpumu pienam (siltam vai istabas temperatūrā), kas tiks pievienots pēc tējas ievilkšanās. Pēc ievilkšanās tējai ieteicams pievienot medu (1–2 tējkarotes, 200 ml). Tējai var pievienot arī tējkaroti gī (ghi, kausēts sviests). Tēju var pagatavot līdzīgu tibetiešu tējai. Pēc ievilkšanās pievieno jūras vai akmens sāli (pēc garšas) un gī. Tējai ir daudz dažādu dziedniecisku īpašību, kas vislabāk var izpausties, ja tēju dzer katru rītu no septiņiem līdz deviņiem 40 dienas. Pēdējās 5 dienās ieteicams nedaudz samazināt garšvielu devu, palielinot ūdens vai piena daudzumu. 41. dienā ierastajā tējas dzeršanas laikā ieteicams dzert tikai siltu vārītu ūdeni, tā 4 dienas. 5. dienā ieteicams pāriet uz līdzīgas iedarbības 40 dienu tējas kursu (sk. “Silts dzīvības enerģijas dzēriens” http://vesels.blogspot.com/p/dzerienu-receptes.html) vai atsākt dzert jogas tēju. Jogas tēja ir sasildoša, tā stiprina imunitāti, atjauno gremošanas sistēmu. Ieteicama visos gadījumos, īpaši Latvijas klimata joslā (rudenī, ziemā un pavasarī). Cilvēki, kam dotais saturs šķiet pārāk koncentrēts, pirmās 5–10 dienas var lietot tēju ar mazāku garšvielu daudzumu vai pievienot vairāk ūdens vai piena.


Lai pagatavotu augstas kvalitātes garšvielu maisījumu, jālieto Indijā audzētas garšvielas, kas pieejamas veikalā “Eko-produkti” (Ģertrūdes iela 5), vēlams arī jauns tumša stikla trauks(-i), kur glabāt maisījumu.    
Tīrā tumša stikla traukā (gaismas iedarbība caurspīdīga stikla traukos mazina barības vielu aktivitāti), kam labi noslēdzama virsma, pamazām ber garšvielas, pastāvīgi maisot pulksteņrādītāja virzienā, kamēr visas garšvielas nepieciešamā daudzumā izbērtas. Tās kādu laiku jāmaisa, kamēr esat pārliecināti, ka katras tējkarotes saturā visas garšvielas būs klātesošas.
Ja vēlaties, lai jūsu tēja ir nevainojami precīza sastāvdaļu kombinācija (kas nav nepieciešams, ja to lietosiet tikai profilaktiskos nolūkos), izberiet katru sastāvdaļu atsevišķā noslēgtā tumša stikla traukā (glabāt garšvielas to plastikas fasējumos nav ieteicams) un sajauciet nepieciešamo daudzumu pirms tējas pagatavošanas. Ikviens aicināts nobaudīt jogas tēju jogas bibliotēkā bez maksas pasaku mājā “Undīne” sestdienās (Parka iela 1, Dubulti, Jūrmala).

Uz veselību! 
(un sveicieni no Indijas!)
     Publicēja Dāvids Kleiners ar Anetes starpniecību

 



Silts dzīvības enerģijas dzēriens

Iemācies pagatavot dzērienu kas atjauno un uztur dzīvības enerģiju. 200 ml dzēriena sastāvā: 1 tējkarote svaiga ingvera saknes, puse tējkarotes kvalitatīva kurkuma pulveris, tējkarote medus. Pagatavošana: no ingvera saknes nogriež nelielu gabaliņu, nomizo un sagriež plānās šķēlītēs, ieliek tukšā burkā, pudelē, termosā; jebkādā traukā ko varēs cieši aizvērt ar vāku. Ieber kurkumu un ātri maisot pamazām aplej ar verdošu ūdeni. Pievieno medu, apmaisa, noslēdz ar vāku un atstāj ievilkties 10 minūtes. Pirms dzeršanas saskalo. Dzēriena lietošana: Labākai iedarbībai dzēriens jādzer silts, no rīta tukšā dūšā 41 dienu laikā, pusstundas laikā pēc dzeršanas nelietot pārtiku. Dzērienam var pievienot citrona šķēli. Sastāvdaļas: ingvera sakni var iegādāties lielveikalos dārzeņu vai augļu nodalījumos, kvalitatīvu kurkumu veikalā "Hanumāns" (Kr. Barona iela 56), jeb veialā "Ekoprodukti"; (Ģertrūdes iela 5) kurkuma kas nopērkama lielveikalu garšvielu nodalījumos nav piemērota. Par dzērienu: šī dzēriena izcelsme ir Indijā, to pielieto ājurvēdas medicīnā kā dzīvības enerģijas atjaunošanas, uzturēšanas un organisma attīrīšanas līdzekli. Ērti pagatavojams mājas apstākļos. Ingveram un kurkumai piemīt daudzas dziednieciskas īpašības. Ingvera iedarbība veicina asinsriti, gremošanu. Kurkuma attīra šķidrumus ķermenī kas uzlabo asins kvalitāti, šķīdina un palīdz izvadīt lieko holesterīnu, attīra asinsvadu sieniņas, nomierinoši ietekmē nervu sistēmas darbību. Medus šī dzēriena sastāvā nedaudz līdzvaro un neitralizē ingvera un kurkuma iedarbību. Citrons (lietot pēc izvēles, nedaudz) pastiprina ingvera iedarbību, vairo imunitāti, veicina smadzeņu darbību. Dzēriens īpaši aktuāls ziemeļu valstu klimatā, jeb vēsos laika periodos. Ja dzēriens šķiet pārāk ass vai stiprs, pirmās nedēļas laikā ieteicams nedaudz mazināt ingvera un kurkuma proporcijas, palielinot medus devu. Ieteicams dzert 2 glāzes, jeb pusi litra. Pēc 41 dienu kursa jābūt pārtraukumam vismaz divu nedēļu laikā, kad var lietot citu dzērienu, jeb vienkārši dzert siltu ūdeni, kam piemīt attīroša un harmonizējoša iedarbība.
Publicēja Dāvids Kleiners